Home          Explicarea Viselor       Semnificatia Viselor           Somnul si visele           Subconstientul          Cartea Viselor         Exemple Vise Explicate
 


LITERA VISELOR

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


Subconstientul si visele

            
 

      Ce limbaj folosesc visele dv. ?
Visul este o expresie a subconstientului, care depinde de centrii nervosi speciali, situati la baza creierului. Deci : pentru a descifra interpretarea viselor trebuie cunoscut subconstientul. Si stiti, deja, ca subconstientul nu are deloc acelasi limbaj (cel putin la prima vedere) ca partea „rationala" si "constienta" a creierului nostru (care este scoarta cerebrala).
      Ce contine subconstientul dv. ? Care sint fortele obscure care actioneaza in acesti centri nervosi ? Aceste forte, daca sint obscure, sint si imense, daca comparati viata voastra constienta cu un lac, puteti acorda vietii dv. subconstiente dimensiunile unui vast ocean !
      Acolo se afla toate instinctele dv. — toate obisnuintele automatice, cu zecile de mii — masa enorma a tuturor amintirilor — ereditatea personala — ereditatea sociala — ereditatea religioasa — refularile si complexele etc. Subconstientul uman are o forta si o intindere incredibile. Acest lucru se poate constata cind reuseste sa se elibereze, fara sa i se opuna vreo frina rationala si morala.
      Exista, evident, diferite grade in aceasta eliberare a subconstientului ! Dar ea are loc din momentul in care creierul devine anarhic si scoarta cerebrala nu-si mai indeplineste rolul.
      Deci : — in visele nocturne — in alcoolism — in anumite accese de furie — in trezirile de dupa anestezii, cind subiectul da drumul la torente de cuvinte de care nu-si mai aduce, apoi, nimic aminte — in fugi de care nu-si aminteste — in somnambulism etc.
      Intelegeti ca visul nu se incarca cu morala. In istoria religiilor s-au vazut anumiti mari sfinti multumind domnului ca nu au fost „responsabili" de visele lor ! Visele nu respecta conformismul. Nici traditiile. Nici relatiile familiale. Nici demnitatea umana. Toate conventiile, stabilite, cu rabdare, timp de milenii, sint maturate de subconstient ca pe un fleac...
      In vise se pot manifesta, fara echivoc, sentimentele cele mai monstruoase si aceasta pe toate planurile : social, familial, religioase etc.
.