Home          Explicarea Viselor       Semnificatia Viselor           Somnul si visele           Subconstientul          Cartea Viselor         Exemple Vise Explicate
 


LITERA VISELOR

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


 
                Explicarea viselor

            
 

      Ce explicare are un vis ?
Explicarea unui vis este, adesea, de importanta primordiala. De ce ?
Intrucit luind nastere in regiunile cele mai ascunse si cele mai obscure ale „Eu-lui" nostru, aceste vise ne forteaza sa ne privim in fata. Ele sint un fel de „oglinda interioara". Aceasta „oglinda" risca sa faca sa tremure multi oameni, tocmai pentru ca explica clar dorintele lor neexprimate, complexele lor, slabiciunile, angoasele lor... Dar cit bine nu fac ! Frumusetea omului nu-i apare in momentul in care se vede asa cum arata, in loc sa ramina un robot supus unor forte inconstiente ? Mai mult, unele vise permit luarea unor decizii pentru evitarea a ceea ce este rau, despre care inconstientul a fost prevenit inaintea Eu-lui constient.
      Visul meu este atit de absurd si bizar incat nu-i pot gasi o explicare ...
Adesea spuneti acest lucru gindindu-va la imaginile pe care le-ati vazut in timpul somnului ! Dar credeti, intr-adevar, acest lucru ? Este un vis cu totul absurd ? In orice caz, trebuie sa explic un lucru important : un vis nocturn nu va parea niciodata grotesc in momentul in care se deruleaza.
      Va traiti visele ca si cum ele ar reprezenta situatia cea mai reala si cea mai logica din lume... Or, visul ignora infinit ratiunea, logica, bunul simt, traditiile, conformismul mai ales. (Ca si Inconstientul in care isi are sursa.)
      Atunci, cind vi se pare absurd un vis ? Desigur, atunci cind il explicati cu „ratiunea" dv. : deci cind sinteti treaz. Visul este rezultatul unei munci efectuate de creierul pus „in stare de veghe" prin somn, explicarea ca forma de gindire este diferita, implica logica umana.
      Visul deformeaza realitatea, cel putin realitatea pe care o percepeti in stare „rationala". Ar fi, evident, mai simplu de explicat ca un vis sa nu se incarce cu imagini care par a nu avea nici o legatura cu situatia actuala din realitate.
      Somnul debranseaza circuitele nervoase importante ale creierului nostru. Dar doarme, oare, intreg creierul ? Citusi de putin. Iata cazul bine cunoscut al unei mame care doarme profund. Nimic nu o trezeste. Dar copilul sau scoate un suspin care abia se aude. si mama se trezeste imediat... Se pare ca o parte a creierului „ramine agatata" de ceea ce o intereseaza pe mama, desi restul este debransat... Aceasta este explicatia ca creierul, in timpul somnului, functioneaza prin „bucati" izolate. Care este, atunci diferenta intre somn si constiinta ? Constiinta explica „sinteza" si „integrarea" totala a tuturor acestor bucati. Si cind toate aceste bucati nu se armonizeaza, cind o „serie" a creierului functioneaza pe cont propiu, avem de-a face cu o dedublare a personalitatii, care ramine unul din fenomenele cele mai interesante ale psihiatriei.