Home          Explicarea Viselor       Semnificatia Viselor           Somnul si visele           Subconstientul          Cartea Viselor         Exemple Vise Explicate
 


LITERA VISELOR

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


Explicare vise - exemple

            
 

      Citeva vise explicate.
Inainte de toate, iata citeva vise curente (cel putin prin fondul lor) din care voi degaja treptat sensul. Formele lor pot, evident, sa varieze la infinit.
Visul nr. 1
Subiectul : un barbat de 25 de ani, celibatar.
Merg pe bicicleta si ma indrept spre o gradina minunata a carei poarta este intredeschisa. Brusc, observ ca pneul rotii din fata a crapat si se desumfla rapid. Ma dau jos de pe bicicleta, in timp ce paznicul gradinii se apropie de mine. E un om in virsta, il vad cind in uniforma de politie, cind in sutana de preot. Mi se adreseaza cu cuvinte grosolane. Am un puternic sentiment de umilinta si o iau la fuga. Mi-am abandonat bicicleta, dar tin in mina pneul spart. Cu care bat in usa unui garaj, imi deschide proprietarul imbracat in camase alba... Ma trezesc speriat si transpirat.
Visul nr. 2
Subiectul : un adolescent de 18 ani.
Ma plimb intr-o gradina plina de trandafiri albi. in fata mea, pe pamint, se gaseste un baston noduros. il iau. Cu bastonul lovesc doi sau trei trandafiri care isi imprastie petalele, apoi infig, suparat, bastonul in pamint...
Visul nr. 3
Subiectul : o tinara de 23 de ani.
Sint imbracata in negru si ma aflu pe malul unui lac. Pe loc, simt ca plonjez in apa, apoi ma indrept inotind spre mal. Malul se lumineaza si vad maicute care-mi fac bucuroase semne cu mina.
Visul nr. 4
Subiectul : un barbat de 30 de ani
Ma aflu pe peronul unei gari imense si astept Expresul pentru a ma urca in locomotiva sa puternica. Vad sosind trenul, tras de o masina foarte mica al carei incalzitor este alimentat de la un foc de chibrituri... Ma simt nefericit si ma trezesc icnind de plins.
Poate avea un vis o interpretare ?
Pentru ca un vis sa fie interpretat, trebuie ca el sa aiba o semnificatie. Deci intrebarea trebuie sa fie : semnifica un vis ceva ? Se pare prea bine ca da, pentru ca nr. 1 se trezeste angoasat, nr. 2 este trezit de o placere senzuala, nr. 3 traieste o senzatie agreabila si nr. 4 se trezeste plingind.
Ca sa exemplificam, sa ne oprim, pentru inceput, la visele simple nr. 3 si nr. 4. (Visele nr. 1 si nr. 2 vor fi reluate mai tirziu).
Visul nr. 3
Iata un scurt rezumat al unei conversatii pe care am avut-o cu aceasta tinara doamna :
intrebare : in viata cotidiana, care este principala dv. preocupare ?
Raspuns : Puritatea morala, pacea cu mine-insami.
I : in ce masura va preocupa acest lucru ?
R : Ah ! Aceasta ma framinta foarte mult, deoarece ma simt inca impura pentru ceea ce doresc sa fac...
I : Care este aceasta dorinta ?
R : As vrea, mai presus de orice, sa ma fac calugarita ; dar nu pot sa fac inca acest pas intrucit nu ma simt eliberata de eu-1 meu si de imperfectiunile mele.
Dintr-un inceput, visul acestei tinere se lumineaza ca de un reflector.
1. Ea este imbracata in negru. Stiti cu totii, din experienta, ca a fi imbracata in negru inseamna nenorocire, doliu, umilinta. (Cel putin in tarile noastre.) In cazul prezentat, hainele negre reprezinta supararea si umilinta care o obsedeaza. Nu se considera prea impura pentru a lua calea calugariei ?
2. Ea se afla pe malul unui lac in care simte ca plonjeaza. Aici intervine un mare element : APA. Vom vedea mai departe interpretarea sa profunda. Totusi, ginditi-va de acum la rolul pe care il joaca apa in religii. Ginditi-va la botezuri, la ablutii, aspersii. Ginditi-va la cuvintele Ecleziastului : „Voi lasa asupra ta o ploaie de apa curata si tu vei fi pur...".
Apa este un element care spala corpul si care, prin extensie, „spala sufletul", il purifica, il face sa renasca la o viata noua...
3. Ea inoata nuda. Nuditatea sa reprezinta o degajare de sine cu disparitia vesmintelor negre care explica suferinta ei.
Sa adunam acum elementele visului nr. 3. Vis : Sint imbracata in negru... Interpretare explicata : Mi-e rusine si sint trista din cauza impuritatii mele...
V : MA aflu pe malul unui lac...
S : Ma gasesc aproape de un element care ma poate purifica...
V : Ma simt plonjind in apa...
S : Ma simt plonjind intr-o baie a purificarii...
S : Ma indrept spre mal complet degajata de mine-insami...
V : Maiul se lumineaza...
S : Malul este plin de lumina pe care o resimt in mine...
V : Pe ma! observ calugarite care-mi fac semne de bucurie...
S : Sint purificata de aceasta apa, intrucit cele cu care doresc sa impart viata ma cheama cu bucurie...
Ce reprezinta, deci, acest vis ? El traduce, pur si simplu, dorintele profunde ale tinerei si indica preocuparile sale.
Dar visul nr. 4 ?
Elementele sint : o gara mare — o locomotiva a unui expres puternic — o masina mica, prapadita, alimentata de focul unor chibrituri.
Ce observam imediat ? Ca exista o diferenta enorma intre puternica locomotiva asteptata si masina care soseste.
Nici nu mai este necesar sa-l intrebam pe subiect, caci visul sau este cit se poate de clar ! Sa-l explicam :
1. O gara mare. in viata cotidiana, gara este un punct de plecare in diferite calatorii, pentru diferite afaceri. La fel se intimpla in vis.
2. Expresul!. Un expres serveste la ajungerea rapid si in forta in orase indepartate. In vis, un expres ar servi, adesea, la atingerea unor scopuri indepartate si ambitioase in viata.
3. O locomotiva puternica. O locomotiva este interpretarea energiei, fortei, puterii.
Sa adunam, acum, elementele : Vis : Ma gasesc pe peronul unei gari imense... Interpretare : As vrea sa ma lansez in mari intreprinderi inca indepartate pentru mine...
V : Astept marele expres...
I : Daca scopurile mele ramin inca indepartate, ele sint ambitioase si vreau sa le ating rapid...
V : As vrea sa ma urc in locomotiva cea puternica... : As vrea sa-mi conduc viata, cu o energie puternica, spre scopurile mele...
V : Vad sosind trenul tras de o masina mica, incalzita la focul unor chibrituri...
I : in locul acestei puternice energii, nu simt la dispozitia mea decit o energie derizorie ; n-am sa merg departe, cu atit mai mult cu cit aceasta energie este alimentata foarte slab...
Cum explicare are ? Visul ne dezvaluie ambitiile subiectului, dar si modul in care se vede (constient sau inconstient). El se simte prea slab pentru a-si asuma sarcinile la care aspira. Crede ca nu are la dispozitie decit o energie slaba. Acest decalaj intre telurile si mijloacele sale il face foarte nefericit...
Spune, de altfel, ca se trezeste in sughituri de plins.
Putem aprecia ca este temporar obosit sau bintuit de sentimente de inferioritate.
.